Nieuws Reuma - AVO-BodyHealthStudio

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Massage van gewrichten helpt voor reumapatiënten

Publicatiedatum:
woensdag 15 oktober 2014
Dat massage kan helpen bij allerlei spierspanningsklachten is al jaren bekend. Maar ook voor gewrichtspijn blijkt massage zeer effectief. Effectiever dan men lange tijd dacht. Dat toonde een onderzoek van MassageProfs aan in 2010. Massage aan gewrichten kan op verschillende manieren worden vormgegeven. De precieze benadering verschilt per therapeut.


Pijnlijke gewrichten
Pijnlijke gewrichten kunnen ontstaan door allerlei oorzaken. Het grootste deel van de mensen met chronische gewrichtspijn heeft een vorm van reuma, in totaal bijna 2 miljoen Nederlanders. Er zijn grofweg 3 categorieën reuma te onderscheiden:

  1. Ontstekingsreuma, waarbij pijn aan gewrichten ontstaat door ontstekingen in die gewrichten en daarbij de gewrichten beschadigen.
  2. Artrose, waarbij het kraakbeen in de gewrichten steeds slechter wordt
  3. Wekedelenreuma, waarbij de spieren, banden, pezen en kapsels rondom de gewrichten voor pijn zorgen.
Om te begrijpen hoe massage bij deze vormen van reuma kan helpen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de gewrichten in elkaar zitten.
Gewrichten zijn beweegbare verbindingen tussen twee botten, zoals in de vingers, polsen, elleboog, knie en enkels. De twee botten zijn met elkaar verbonden door banden en kapsels die ze bij elkaar houden. Om te zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen, zit er aan het uiteinde van de botten kraakbeen met een laagje gewrichtssmeer. De spieren rondom de gewrichten maken de bewegingen zelf mogelijk.


Effect van massage in gewrichten
De pijn bij reumaklachten blijkt bij 50% van de ondervraagden goed te verlichten te zijn met massage, aldus de onderzoekers van MassageProfs. Ook blijken reumapatiënten zich goed te kunnen ontspannen door een massage en merkt ruim 30% dat de bewegingsvrijheid door de massage vergroot wordt. Dat zijn belangrijke effecten, omdat het leven van reumapatiënten ernstig beperkt kan worden door de pijn en het moeilijke bewegen.
Hoe komt het nu dat massage aan gewrichten zoveel verlichting geeft? Hoewel de precieze effecten van massage moeilijk te bewijzen zijn, zijn er wel wat effecten te noemen. Zo verbetert massage de doorbloeding in het lichaam. Daardoor kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd en komen er meer voedingsstoffen en zuurstof op de plek die gemasseerd wordt. Daardoor kunnen plaatsen waarin een ontstekingsreactie plaatsvindt eerder opgeschoond worden en neemt de zwelling eerder af. Bovendien kan massage verkrampte spieren doen ontspannen. Pijn in gewrichten kan ervoor zorgen dat een patiënt verkrampter gaat bewegen, waardoor de spieren onnodig spannen. De ontspanning die een massage geeft kan daardoor de pijn verlichten en de bewegingsvrijheid vergroten.

Het verslag van het onderzoeksrapport van MassageProfs

Bron:
Sonnevelt Opleidingen

 
Voor info: AVO-BodyHealthStudio@kpnplanet.nl
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu